SGK’NIN Prim İndirimi İşverene Katkı Sağlamıyor

SGK, asgari ücret 1300 Türk Lirası olduğunda sigortada bulunan işveren payını 1.5-5 puan düşürmeyi hedefliyor. İndirim yapıldığında ise işveren 50-75 Türk Lirası bir indirim ile daha az bir oranda prim yatıracak. Fakat bu indirim oranını yeterli bulmayan işverenler istihdam azaltmaya gidebilirler.

 

 

SGK, asgari ücret 1300 Türk Lirası olduğunda sigortada bulunan işveren payını 1.5-5 puan düşürmeyi hedefliyor. İndirim yapıldığında ise işveren 50-75 Türk Lirası bir indirim ile daha az bir oranda prim yatıracak. Fakat bu indirim oranını yeterli bulmayan işverenler istihdam azaltmaya gidebilirler.

Asgari ücretin 1300 Türk Lirası olması çalışanları sevindirirken çoğu çalışan ocak ayını beklemekte. Fakat işverenler cephesi bu maliyet artışı nedeni ile duruma pek sıcak bakmıyor ve endişeli. Diğer bir yandan asgari ücrete gelecek olan zam ile birlikte işten çıkarmalar yaşanır mı? Sorusunu da akla getiriyor. Hükümet asgari ücrete getireceği zam vaadinden geri adım atmayacağını ifade ederken işverenlerin beklentilerini nasıl karşılayacağı bu konuda neler yapacağı ise bilinmiyor.

Planlamalar Devam Ediyor

Yeni bir yıl yaklaşırken yeni yıldaki çalışmalarını planlamaya başlayan işverenler için bu konudaki hesaplamaları yapmak da çok önemli ve ince bir nokta. Bu dönemde herhangi bir düzenleme yapılırsa yeni yılın planlamalarına ve maliyet hesaplarıma bu ince noktalar eklenebilir. Alt işveren pozisyonundaki birçok işveren, asıl işverene yeni yıl için teklifleri göndermek üzere. Bu zaman zarfında maliyetin yüksek olması nedeni ile daha az eleman çalışma kararına gidebilirler. Böyle bir durumda ise asgari ücrete gelecek olan zam ile birlikte bir çok insanda işsiz kalabilir. Bu sebeple işverenlerin yeni yılda gelecek olan zam ile ilgili endişelerini gidermek için hükümetin bir çalışma başlatması gerekmekte.

1 Ekim 2008’de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun devreye girmesi sosyal güvenlik reformunun önemli hamlelerinden birisi olmuştu. Kanun ile birlikte pek çok önemli yenilikte gelmişti. Reformun gerekçesi en mühim gerekçesi ise sosyal güvenlik sisteminin mali dengesinin korunmasıydı.

Sosyal güvenlik sisteminin mali dengesi önemli bir husustur. Fakat önem arz eden göstergeler sadece maddi denge ile sınırlanmıyor. Sosyal korumanın kapsamının genişletilmesi, sigortalının hizmetlerinin artırılması ve hizmetlerin kalitesi de önemlidir. Bu bakımdan, SGK’nın çok büyük olmamak şartı ile açık vermesi, sigortalılara iyi seviyelerde bir hizmet verdiğini gösterir.

İşverenin Haberdar Olması Gerek

Prim gelirlerini artıran SGK, bu bağlamda asgari ücretteki zam sonrasında bazı yeni teşviklerde getirebilir. Diğer bir yandan ise şu anda uygulamada olan teşvikler hakkında işverenlere bilgi verilmesi önemli bir husus. Bu mevzudaki en önemli görev muhasebecilere düşüyor, uygulamadaki teşviklerden haberdar olup, işverenlerini de bilgilendirmeleri gerekiyor. Eğer muhasebeci uygulamadaki çoğu teşvikten haberdar değil ise işvereninde haberi olmuyor ve dolayısıyla işyeri de teşvikten yararlanamıyor.